Friday, October 31, 2014

ROTI GULUNG JEJARI KETAM BERKEJU



Amboiii ! Nama kemain panjang haa ...


Keju oh keju. Siapa tak suka keju ? Seorang perempuan yang bernama Miza Yusof, apa saja makanan yang bertemakan keju bagi aku semuanya sedap. *keputusan muktamad* Hari tu buat roti gulung sosejkali ni buat roti gulung jejari ketam berkeju pulak. *Ketap bibir* Sebab terbayangkan cairan keju didalam mula. Melting weh. LOL :D


Apa Yang Diperlukan :
  • Roti Gardenia atau apa-apa saja jenama roti kesukaan.
  • Jejari Ketam/Crab Finger/Crab Sticks
  • Cheese. Sepatutnya guna cheese yang keping-keping tu, tapi aku guna Mozarella Cheese.
  • Sebiji telur dan ambil putihnya sahaja. Yang kuning ketepikan.
  • Breadcumbs (serbuk roti)




Cara-Cara Membuat ;

1. Rebus/Celur jejari ketam didalam air yang mendidih. Tak payah lelama. Angkat dan toskan air rebusan.

2. Lenyekkan kepingan roti menggunakan rolling pin, lenyek biar sehabis nipis yang boleh. Kulit tepi roti tu ikut citarasa memasing lah kan nak buang ataupun tak. Aku tak buang pun.

3. Bentangkan (ini pun boleh) roti dan letakkan kepingan jejari ketam bersama-sama sedikit/sebanyak cheese yang kau mahu. Untuk cheese yang keping tu, letak sekeping dah cukup. Jika inginkan efek yang pedas, boleh tambahkan sedikit lada (optional). Lepas tu, bungkus/balut/gulungkan roti tersebut biar nampak kemas. Masa ni lah nak tunjuk kehebatan tangan seni yang dimiliki. Penghujung gulungan tersebut, gamkan dengan putih telur. Yaa, putih telur bertindak sebagai gam dalam episod masak-masak kali ini. Ulang langkah yang sama untuk roti yang seterusnya.

4. Bila roti dah siap digulungkan, ambil sebiji telur dan pukul sedikit. Tak payah terlalu kembang. Celupkan gulungan roti tersebut ke dalam telur, kemudian campakkan ke dalam taburan breadcumbs (serbuk roti). Balik-balikkan hingga breadcumbs memenuhi segenap pelusuk roti. Okay, siap.

5. Kemudian, gorengkan roti-roti gulung itu tadi didalam kuali dan pastikan minyak betul-betul panas. Gunakan api yang sederhana. Tak payah lelama, kejap pun dah okay. Angkat dan toskan. Sila beri sepenuh perhatian dan tumpuan semasa menggoreng. Percayalah, kalau kau tak nak roti kau rentung. *ketegasan maksima*




6. Dah siap, boleh dimakan camtu saja ataupun cicah dengan sos kegemaran. Aku suka cicah dengans sos cili, mayonaise ataupun sos thousand island, memang best weh. Salah satu resipi yang aku rasa sangat mudah dan paling senang nak buat. Epiknya bergantung kepada tahap kerajinan memasing lah kan. 


Maklumat Tambahan :
Siapa hantu cheese, better jangan guna cheese tabur sebab dia tak berapa nak melting sangat. Sepaket jejari ketam ada 16 keping, aku guna 8 keping sahaja. So, dapatlah 8 keping roti gulung jejari ketam yang rangup dan sedap. Selamat mencuba ;)


2 comments:

  1. Salam kenal..hi miza
    Tempting betul..simple pun simple..bole buat menu snek ni..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Salam kenal juga.
      Selamat mencuba :)

      Delete

Terima kasih sudi baca dan komen ◕‿◕





 
Copyright Miza Yusof - All rights reserved.